Τα χαρακτηριστικά ενός καλού blog


WE ARE WAITING FOR YOUR COMMENTS:
According to your opinion, what makes a blog notable?
What must mandatory include a nice blog?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ:
Τι κατά την άποψή σας κάνει ένα blog αξιόλογο?
Τι πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει ένα καλό blog?

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά !!
Στο σημερινό μας post θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που μας απασχολεί τους τελευταίους δύο μήνες.
Το θέμα αφορά όλους εμάς bloggers και αναγνώστες και δεν είναι άλλο από τα χαρακτηριστικά ενός καλού blog. Με λίγα λόγια τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα blog για να μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλό.
Η ερώτηση μπορεί από κάποιους να θεωρηθεί άνευ ουσίας, δεδομένου ότι ένα blog (ιστολόγιο) είναι μια λίστα από αναρτήσεις (posts) με την πρόσφατη πάνω και τις παλαιότερες να ακολουθούν. Κάτι που θυμίζει τα προσωπικά ημερολόγια.
Αναφορικά με το περιεχόμενο των αναρτήσεων, τις περισσότερες φορές είναι αδύνατον να κατατάξεις ένα blog σε κάποια κατηγορία.
Επομένως καλό και κακό ίσως δεν έχουν νόημα για κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα και να αποδίδεται με όποιο τρόπο κρίνει ο δημιουργός του. Εξαιρούνται φυσικά αναρτήσεις που θίγουν πρόσωπα και πράγματα ή εμπίπτουν σε νομικές παραβάσεις.
Όπως θα έχετε όλοι προσέξει, ήδη οι θεματικές μας κατηγορίες περιλαμβάνουν περισσότερα από 1700 blogs και υπάρχουν άλλα τόσα για τα οποία δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει αν που και πως θα τα κατατάξουμε.
Η εξέταση ενός τόσο μεγάλου αριθμού blogs αναγκαστικά μας έφερε αντιμέτωπους με διάφορες δυσκολίες.
Δυσκολίες απλές του τύπου εδώ δεν υπάρχει email ή εδώ δεν μπορούμε να διαβάσουμε τι γράφει (σκούρα καφέ γράμματα σε μαύρο φόντο) έως περισσότερο σύνθετες.
Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις όπου ένα ασήμαντο σε περιεχόμενο blog μας άφησε μια ευχάριστη αίσθηση με την υπέροχη αισθητική του και άλλες όπου αξιόλογα blogs μας δημιούργησαν δυσάρεστη αίσθηση αν και περιείχαν καταπληκτικά άρθρα.
Ένα άλλο θέμα που υπέπεσε στην αντίληψή μας ειδικά στα ειδησεογραφικά blogs είναι η παρουσίαση ενός άρθρου σε πάρα πολλά blogs, πολλές φορές χωρίς να αναφέρεται εμφανώς η προέλευση ή ο συντάκτης.
Ήδη η ομάδα μας ξεκίνησε τη μελέτη όλων των παραπάνω και ελπίζουμε σύντομα να καταλήξουμε σε κάποιες προτάσεις τις οποίες φυσικά και θα θέσουμε υπόψη σας.
Μέχρι τότε και με βάση τα παραπάνω θα περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις και εκτιμήσεις.
Δηλαδή θα περιμένουμε να μας πείτε τι κατά την άποψή σας κάνει ένα blog αξιόλογο, καθώς επίσης και τι πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει (πχ banner, αναρτήσεις, αναγνώστες, κλπ).
Και μια και μιλάμε για υποχρεωτικά θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όλους τους φίλους αναγνώστες και bloggers και ειδικά όσους δεν έχουν σε εμφανές σημείο το email τους να μας στείλουν ένα email έστω και χωρίς κείμενο γιατί σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να επικοινωνήσουμε και δεν έχουμε άλλη λύση παρά μόνο τα σχόλια.
Επίσης θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη που διακόψαμε προς το παρόν τις παρουσιάσεις, τις οποίες θα συνεχίσουμε άμεσα.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας πούμε ότι το θέμα της ψηφοφορίας (στο οποίο θα επανέλθουμε με ξεχωριστό post) βρίσκεται ήδη στην τελική του φάση και θα γίνει με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που σκεφτήκαμε στην αρχή.

25 σχόλια:

cook είπε...

το μπλογκ δημιουργείται συνήθως από την ανάγκη να εκφραστείς και ταυτόχρονα να μοιραστείς αυτά που αγαπάς...κατά συνέπεια,όσο πιο αληθινός είναι ο γράφων τόσο πιο μεγάλη επαφή έχει με τους αναγνώστες...αυτό που μετρά περισσότερο δεν είναι τόσο το θέμα,όσο η αύρα αυτού που συνθέτει τις λέξεις του κειμένου...είτε πρόκειται για είδηση,φωτογραφία,συνταγή...οτιδήποτε...στα 3+ χρονια που είμαι στη μπλογκγειτονιά,αυτό είναι που ψάχνω μπαίνοντας σε ενα μπλογκ...την αύρα του γραφοντος...
πέραν αυτού,υπάρχει κάτι ακόμη που υποχρεούται να κάνει ένας καλός μπλογκερ... να αναφέρει τις πηγές σε ο,τι δεν είναι δικό του και να μην προσβάλει κανένα.... από κει και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος στο σπιτακι του... :)

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά χαιρετίζω την ιδέα. Πραγματικά υπάρχουν μερικά πράγματα που λείπουν από πολλά μπλογκ όπως πολύ σωστά αναφέρατε το μαιλ, που πολλοί δεν το έχουν ή το έχουν σε σημείο που πρέπει να είσαι μάγος για να το βρεις.
Για την αισθητική θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι βέβαια προσωπική υπόθεση αλλά αν θέλεις να έχεις αναγνώστες πρέπει να τους λάβεις υπόψη σου και να μην τους υποχρεώνεις να φοράνε γυαλιά για να καταλάβουν τι γράφεις.
Θα συμφωνήσω επίσης με τον φίλο κοοκ παραπάνω.
Εμένα προσωπικά μου αρέσουν τα λιτά μπλογκ χωρίς πολλές εικόνες και μπιχλιμπίδια που θυμίζουν λαική αγορά. Να επικεντρώνονται στο θέμα, να μην γράφουν ακρότητες και να σέβονται την δημόσια ηθική.
Τέλος θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και από μένα.
Εγώ θα ήθελα να επικεντρώσω το σχόλιό μου στη διάταξη ενός μπλογκ. Θα έπρεπε κατά την άποψή μου να προτείνετε μια διάταξη ή να καθιερωθεί κάποια διάταξη τουλάχιστον για κάποια συγκεκριμένα πράγματα κάτι σαν ένα πρότυπο δηλαδή ώστε μπαίνοντας κάποιος σε ένα μπλογκ να ξέρει εξ αρχής που θα βρει το προφιλ, το μαιλ, τους αναγνώστες, κλπ.
Αυτό κατά την άποψή μου θα καθιστούσε εύκολη και γρήγορη την ανάγνωση του.
Κάτι σαν ένα ΙSO δηλαδή.
Κατερίνα

Ana Manotas Cascos είπε...

Feliz 2011.
Un abrazo

chiara είπε...

grazie per essere diventata una follower del mio blog! ti auguro un bel 2011... a presto!

Άναυδος είπε...

Ο @cook εξέφρασε και την δική μου άποψη. Έτσι μόνο να προσθέσω έχω.

Με όλο αυτό το "γίγνεσθαι", όπως το τοποθέτησε ο/η cook, αυτό που συμβαίνει στα blogs αλλά και προσδοκούμε είναι ένα πράγμα, στο κάτω-κάτω της ερμηνείας.
Την αλληλεπιδραστική, και άρα ενεργή, κοινωνία.

Davide. είπε...

Ho visto che parli italiano :). Io non capisco il greco però. Ciao.

Evie είπε...

Καλή Χρονιά ! επειδή δεν έχω ώρα θα ξανά επιστρέψω.

Marta Cunha είπε...

Eu não sei falar grego :) como podes ver.... mas vi que me comentaste em portugues entao farei o mesmo.
muito obrigada e igualmente , beijinho *

R.R.Amaral είπε...

Γεια σου αγαπητέ φίλε, εντάξει;
Ήμουν χαρούμενος με την επίσκεψή του στο blog μου.
Ελπίζω ότι θα τον επισκεφθεί πάντα.
Όταν έχετε χρόνο, θα έδειχνε μια Έλληνας συγγραφέας για μένα να διαβάσετε και να σχολιάσουν.
Χαιρετίσματα ...
Εξαιρετική 2011.
Adorei seu comentário no meu blog!
Sucesso!!!

Sophie είπε...

Hi! Thanks for your comment on my blog and to follow me! I wish you too a happy new year! kiss! :*

maris είπε...

Um Feliz Ano 2011! com tudo de bom :)
Cumprimentos de Portugal*

Ανώνυμος είπε...

muito obrigada linda, um grande beijinho directamente de portugal :)

Vanessa Gomes είπε...

obrigada querida*
beijinhos de portugal (:

Vanessa Gomes είπε...

obrigada querida*
beijinhos de portugal (:

Raquel Monteiro είπε...

muito obrigada :)
um grande beijinho e um feliz ano novo de portugal*

Leila-Silveira.blogspot.com είπε...

ola
não sei de onde vem
nem como vive
nada sei de ti
a lingua que falas
não entendo
te sigo
porque percebo
mais do que vejo
o universo da poesia
da emoções.

Ανώνυμος είπε...

Oi brigada pelo carinho sua visita me fez feiz.
Ótimo ano para você também beijos do Brasil.

Mari@ είπε...

Ops! Arrumando comentário risos

Oi brigada pelo carinho sua visita me fez feiz.
Ótimo ano para você também beijos do Brasil.

Unknown είπε...

Πως πρέπει να είναι ένα καλό blog; Τρείς λέξεις: Οργανωμένο, αινιγματικό, απέριττο. Αναλυτικά:
Η καλή οργάνωση βοηθάει τόσο τον blogger όσο και τους αναγνώστες. Ξεκαθαρίζει το τοπίο, διαχωρίζει τις διαφορετικές δραστηριότητες μιας σελίδας κι έτσι είναι πιο εύκολο, ειδικά για τον “πρωτάρη” επισκέπτη, να αποφασίσει αν αυτό το ιστολόγιο τον ενδιαφέρει ή όχι. Γενικότερα, σήμερα στις ζωές μας υπάρχει ένα χάος υποχρεώσεων, πληροφοριών, σκέψεων και μια απίστευτη έλλειψη χρόνου, που μας αναγκάζουν να απορρίπτουμε οτιδήποτε περίπλοκο. Τις λίγες ώρες χαλάρωσης που θα περάσουμε μπροστά απ’ τον υπολογιστή, θέλουμε κάτι απλό και ξεκούραστο. Το No Excuse απορρίπτει μοιραία οποιοδήποτε site με μαύρο φόντο (εξαιρούνται τα φωτογραφικά blogs που για ευνόητους λόγους έχουν διαλέξει το μαύρο background) -δεν είναι τυχαίο που τα βαριά χαρτιά του διαδικτύου (Facebook, Google, You Tube, Flickr, Yahoo) διαθέτουν λευκό φόντο-.
Το blogging ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια στην Αμερική, ως ένα ηλεκτρονικό προσωπικό ημερολόγιο. Όσο κι αν εξελίσσεται σε κάτι άλλο (ειδησεογραφικό, πολιτικό, αθλητικό, τεχνολογικό, ποιητικό, μουσικό κ.α.), το blog θα παραμένει πάντα ένας “χώρος εκφόρτωσης”. Σ’ αυτόν κάνουμε πάντα κατάθεση ψυχής κι απόψεων. Θα πρέπει όμως για να διατηρείται το ενδιαφέρον του αναγνώστη, να υπάρχει μια ατμόσφαιρα μυστηρίου γύρο απ’ τον συγγραφέα! Το μυστήριο αυτό παύει να υπάρχει όταν δημοσιεύεται το ονοματεπώνυμο του blogger και πολύ περισσότερο όταν αποκαλύπτονται πολλές προσωπικές του πληροφορίες και καταστάσεις σχετικά με τη ζωή του. Υπάρχουν τρόποι να δηλώσει κάτι κανείς με πιο αινιγματικούς τρόπους (ένα απόσπασμα ταινίας ή κάποιοι στοίχοι τραγουδιού, μπορούν να πουν πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να πούμε οι ίδιοι).
Το τι είναι περιττό για τον καθένα αυτό είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Για μας καλό θα είναι να περιορίζονται οι άχρηστες πληροφορίες που αφθονούν στο διαδίκτυο (αν μήτι άλλο πρέπει να σεβόμαστε το χρόνο των αναγνωστών), η χυδαιότητα, η βωμολοχία, ο υπερβολικός στολισμός και προπάντων η κακή διαχείριση της ελληνικής γλώσσας!

Σάββας είπε...

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά που κάνετε. Σαν blogger και αναγνώστης σας θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ την άποψή μου στο θέμα που θέσατε. Πιστεύω πως κάποια από τα χαρακτηριστικά για ένα καλό blog είναι τα εξής:

1. Να τηρούνται κάποιοι γραμματικοί κανόνες (π.χ. να μην υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και το σημαντικότερο τα άρθρα να μην είναι γραμμένα σε greeklish).
2. Να υπάρχει σεβασμός προς τον αναγνώστη διότι κάποιες φορές μπαίνουν και μικρότερης ηλικίας παιδιά (π.χ. βρισιές)
3. Να υπάρχει μια αισθητική και μια τάξη όσο αφορά την δομή του blog. Δεν είναι και τόσο ωραίο φαντάζομαι όταν κάποιος μπαίνει για πρώτη φορά σε ένα blog και χάνεται στην κυριολεξία.
4. Να αναφέρεται η πηγή του άρθρου όταν πρόκειται για άρθρο που πήραμε από κάποιον άλλον blogger και το αναρτήσαμε στο δικό μας.
5. Να μην υπάρχει τεράστιος χρόνος φόρτωσης του blog μας. Νομίζω πως δεν είναι και ό,τι καλύτερο όταν μπαίνουμε σε ένα blog και περιμένουμε 1-2 λεπτά να φορτώσει.

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν σε ένα blog. Αυτό που θέλω όμως να πω και για μένα είναι το βασικότερο είναι πως κάθε blog είναι σαν μια σύνθεση ενός τραγουδιού. Δηλαδή είναι μια δημιουργία. Αυτό σημαίνει πως για να φτιάξει κάποιος κάτι τέτοιο σίγουρα ξόδεψε χρόνο και κόπο, αλλά πάνω απ' όλα έβαλε συναίσθημα και αγάπη. Οπότε ας σεβαστούμε το κάθε blog καθώς και τον δημιουργό του και ας πρόκειται για κάτι που δεν μας αρέσει ή δεν μας εντυπωσιάζει. Δεν αναφέρομαι σε καλοπροαίρετα σχόλια που θέλουν να βοηθήσουν τον άλλον, αλλά σε έντονες αρνητικές κριτικές. Αυτά από εμένα. Θα τα ξαναπούμε σύντομα.

Recolore είπε...

Não entendo nada!!!
Snif!snif!!
Kisses and you heart!!!
Rosana

Μοντέρνα Σταχτοπούτα είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα έγραψε ο Σάββας.
Ειδικά το '' Να αναφέρεται η πηγή του άρθρου όταν πρόκειται για άρθρο που πήραμε από κάποιον άλλον blogger και το αναρτήσαμε στο δικό μας.''
Αν ασχοληθείτε με αυτό το θέμα στο μέλλον...θα έχετε αμέτρητα παραδείγματα απο πολλούς όπου οι αναρτήσεις τους, φιγουράρουν και σε άλλα blogs χωρίς να αναφέρουν τον συγγραφέα! Και μέσα σε αυτούς και από μένα..


Καλημέρα σε όλους!

jeune premier είπε...

Να είναι ευανάγνωστο πρώτα απ'όλα!μπλόγκ που είναι κουραστικό στα μάτια δύσκολα θα με "κρατήσει"...

Blogger Δημήτρης Νίκογλου είπε...

Για μενα το καλο ειναι υποκειμενικο
οπως και το κακο...το δικο μας παντα ειναι το καλυτερο και του αλλου το χειροτερο.
Οσο για το μαυρο φοντο των blog φιλε ΖP για μενα το μαυρο ειναι παντα διαχρονικο.
ευχαριστω για την φιλοξενια
En Arxikos Politis

Blogger Widgets