To blog "ΑΘΗΝΑ CONTAINERS"





« ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ »


Πολλές φορές για να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε κάποια γεγονότα, αρκεί να δούμε την αντίθετη όψη τους, πόσο αρνητική είναι.
Αυτό που τις πιο πολλές φορές ονομάζουμε ως η άλλη όψη του νομίσματος.
Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα αστικό κέντρο της χώρας μας. Μπορεί κανείς από εμάς να σκεφτεί τι θα γινόντουσαν οι τόνοι απορριμάτων, σκουπιδιών ή μπάζων που πετάγονται καθημερινά, αν δεν υπήρχαν χώροι εναπόθεσης – συγκέντρωσης αυτών οι γνωστοί σε όλους μας κάδοι μπαζών και απορριματων, και στη συνέχεια αν δεν είχε εξασφαλιστεί με ειδικά οχήματα η μεταφορά τους σε ειδικές χωματερές, ή σε κέντρα βιολογικού καθαρισμού ή σε άλλους προκαθορισμένους χώρους, ανάλογα με τα αντίστοιχα υλικά?
Θα ήμασταν ένας τεράστιος σκουπιδότοπος με βλαβερές για την υγεία συνέπειες, κάτι που μπορούμε να το συνδέσουμε στο μυαλό μας όταν οι υπάλληλοι που ασχολούνται στον τομέα της καθαριότητας απεργούν. Βουνά από σκουπίδια συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια, έξω από νοσοκομεία κάνοντας αφόρητη αλλά και επικίνδυνη την ατμόσφαιρα, ειδικά για άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά, καρδιαγγειακά νοσήματα.
΄Ενα είναι σίγουρο ότι αυτή η εικόνα μιας σκουπιδούπολης δε τιμά κανέναν από εμάς.
Η υπόθεση απορρίματα λαμβάνει τόσο προσωπικό χαρακτήρα όσο και ομαδικό έχει να κάνει με τη νοοτροπία ενός λαού, με την παιδεία και την κουλτούρα του. Μία καθαρή πόλη δείχνει κοινωνικά ευαισθητοποιημένους πολίτες, δείχνει πολίτες που σέβονται πρώτα απ΄ όλα τον εαυτό τους και επιστρέφουν με αυτό τον τρόπο την αγάπη που τους προσφέρει απλόχερα η φύση.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνουν πρωτοβουλία διάφοροι φορείς για συμμετοχή πολιτών σε προγράμματα αποψίλωσης σε δάση, δενδροφύτευσης ή καθαρισμού παραλιών. Επιπλέον ο αγώνας για τη προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο προσωπικός όπως προείπαμε, πολλές φορές μάλιστα πρέπει να υιοθετείται και σαν ένα είδος κοινωνικής πολιτικής ακόμα και από πολιτικά πρόσωπα.
Τέλος, εδώ και χρόνια υπάρχουν διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ασχολούνται ειδικά με την προστασία του περιβάλλοντος τόσο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.-


Eν-ημερωμένος Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blogger Widgets